El castell de Barxell

El castell de Barxell és una fortificació medieval d'origen cristià. Del segle XIII, es troba a la vall de Polop, en mig dels parcs naturals de la Serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja, al terme municipal d'Alcoi. Està situat al damunt d'un turó i envoltat d'una pineda. Situat molt a prop de la carretera que uneix Alcoi i Banyeres de Mariola. Va ser creada per a controlar la població mudèjar de la contornada, concretament de les les alqueries musulmanes de Xirillent i de Barxell. Però, a més, defenia el camí cap Alcoi des de Banyeres i que era molt proper amb la frontera de Castella.
Al segle XIX es va convertir en una masia, anomenat com "el mas del castell", i que va deixar de tindre ús als anys seixanta del segle XX. Encara que les cobertes han desaparegut, conserva tot el recinte murallat, un albacar, probablement d'època musulmana completament adaptat al terreny. Conserva restes d' espitlleres i les dues portes, estant situada la principal cap l'est. La seua funció era allotjar a la població de les alqueries veïnes en els temps de perill, com en les guerres contra Castella, en les que la seua guarnició era reforçada.
La Vall de Polop
Maqueta hipotètica de la reconstrucció del castell que es troba al museu arqueològic d'Alcoi. Fotografies del castell:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies per la informació. Vaig anar fa molts anys amb la meua escola i el vam vore amb la coveta que hi ha prop. L'entorn és preciós.

Just I. Sellés ha dit...

M'agrada molt aquest blog. L'agregaré als meus favorits. T'envie el link per a que vistes el meu, tal vegada t'interese fer-li una ullada (http://laslunasdeperputxent.blogspot.com/). Salutacions.