L'ermita de Sant Antoni

Localització:
L'ermita de Sant Antoni (segle XIV - segle XVIII) es troba a la part més elevada de l'anomenada muntanya de Sant Antoni i d'uns 920 m i es troba dins del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja. Està dedicada a sant Antoni Abat i també a santa Bàrbara. Al seu costat hi va haver un antic hostal o venta per al descans dels viatgers i cavalleríes, ja que per ací passava el camí medieval de Xàtiva a Alacant cap la Foia de Castalla fins que al 1862 es va obrir la carretera del barranc de la Batalla.
En realitat són dos edificis, un medieval i l'altre d'època moderna. La primera ermita va acabar d'edificar-se a principis del segle XV. És d'una única nau i amb una teulada a doble vessant. A més té els típics arcs apuntats gòtics i on hi ha unes pintures murals de motius florals d'estil barroc. Al seu costat hi havia un pati o corral on es localitzaven algunes depèndencies cobertes, estables i magatzems, i un aljub contruïts al 1556. Des de la rehabilitació de l'ermita al 1993, ara es troba una esplanada en aquest lloc.
La segona ermita és un edifici quadrangular i a l'interior té forma de creu grega. Es va començar a edificar a l'any 1773 com assenyala l'incripició de la dovella. El seu interior està decorat en una línea classicista i en decoració austera. Al seu interior hi ha pintures de la devoció popular conservades i a l'altar major una figura de sant Antoni Abat. Entre1993-1994 tot el conjunt va patir una rehabilitació fruit d'aquesta el restultat actual.
Panoràmiques a la vall d'Alcoi: