L'Hospital Sueco-Noruec

Localització:

L'Hospital Sueco-Noruec va sorgir com una conseqüència de la solidaritat de la societat sueca i noruega. En aquests dos païssos van proporcionar fons ecnòmics per a ajuda humanitària per al govern republicà després d'esclatar la Guerra Civil. L'hospital es va crear a l'any 1937 i és va fer ús d'un edifici de nova construcció d'estil classicista. Aquest immoble anava ser l'Escola Industrial d'Alcoi.
-->-->Durant els primers mesos de guerra l'hospital va ser gestionat pel matrimoni noruec Kristian Gleditsch i Nini Haslund. En enretirar-se el personal estranger l'hospital va estar dirigit per Manuel Bastos Ansart. Després de la victòria franquista l'hospital va passar a ser pressó fins 1943, que finalment l'edifici va passar a ser l'Escola Industrial. A l'acutalitat l'immoble encara té un ús educatiu amb l'Escola Oficial d'Idiomes i l'Escola per a Adults d'Alcoi. A l'any 2002 autoritats diplomàtiques i locals van commemorar la solidaritat del poble de Suècia i Noruega durant la Guerra Civil amb una visita a l'edifici, xerrades i una exposició sobre l'hospital.

5 comentaris:

Judith ha dit...

Per si algú està interessat en la història de l'hospital "sueco-noruego", hi ha tres llibres que es poden consultar y que es troben a les nostres biblioteques: "L'Hospital "Sueco-Noruego" d'Alcoi durant la Guerra Civil Espanyola : un exemple de solidaritat : quadern didàctic", de Gemma Ballester i Àngel Beneito Lloris; "El Hospital Sueco-Noruego de Alcoi durante la Guerra Civil española", també d'Àngel Beneito; i "A Hospital for Spain! : Scandinavian Solidarity in a Time of Civil War", de Jon Olav Myklebust i, com no, Àngel Beneito Lloris.
Sempre interessants els teus comentaris.

Negre ha dit...

Judith moltes gràcies pel comentari bibliogràfic, demà dia 16 a Villa Vicenta (el Salt) fan una jornada sobre l'hospital "Sueco-Noruego" amb Àngel Beneito i especialistes noruecs.

Unknown ha dit...

Muchas gracias por toda esta información y por el ejercicio de memoria.
Un saludo desde Asturias.

Pau ha dit...

Hi ha també un article de J. Ricard Berenguer publicat al número 30 de la «Revista Barcella, pobles de la Mariola» (febrer de 2007) on s'entrevista a Utilda Albero Francés, qui va ser infermera durant aquells dies de la guerra amb només 15 anys d'edat.. per a qui li puga interessar: http://barcella.banyeres.com/carpeta_darrer_numero/darrer_numero.html

Anònim ha dit...

A pesar de ser de Alcoy (no he nacido en Alcoy pero fui con dos años y mi familia es toda de aquí y además no solo los bilbainos nacen donde quieren, los alcoyanos también)no conocia esta historia con la que estoy muy relacionado por: El doctor Batos me operó en 1954, una enfermera a la que el doctor Bastos salvo la vida trajo al mundo a mis hermanas y en el 1956-60 me examiné de los cuatro primeros cursos y la reválida del bachillerato elemental.