Plafons ceràmics devocionals d'Alcoi IV: El barri de Batoi

Al barri de Batoi (Alcoi) hi podem trobrar un tipus de patrimoni material molt característic de les terres valencianes. Aquest patrimoni és l'anomenat com a panells devocionals ceràmics. Es a dir un tipus d'expressió gràfica desenvolupada amb taulells ceràmics. I hi sorgeix al segle XVIII però hi és exclusiva entre les classes socials baixes i presidint façanes de cases. En ells apareixen patrons i verges protectores de la religiositat més popular. Al barri de Batoi d'Alcoi, s'hi poden trobar les següents:
Un Sant Roc al carrer Banyeres número 3 apareix aquest plafó ceràmic. Dedicat a Sant Roc el cual apareix dempeus vestit com un pelegri amb túnica curta, capa, esclavina amb petxina sobre el pit, barret sobre l'esquena. també porta una bossa de cuir o "zurrón". La mà esquerra la té sobre el pit i amb el seu braç esquerre se li recolza un bordo tornejat. El sant està nimbat, porta els cabells llargs i una barba. Amb la mà dreta s'alçà el vestit i assenyala la nafra pestífera de la cama. Al seu costat dret apareix un gos caminant i li porta un troç de pa. Baix del sant apareix el seu nom: "SAN ROQUE". El paisatge que hi ha al darrere és d'un camí de terra envoltat per camps de color verd i en un segon plànol apareix un bosc i la silueta difuminada d'un edifici, i finalment un cel de color blau.
Un Sant Joan Baptista també al carrer Banyeres de Batoi.  Aqueste té una fornícula està treballada en pedra amb forma rectangular, amb una peanya i una teulada feta en ferro. En ell apareix el sant assegut sobre una roca i està vestit amb una túnica fosca. Al damunt porta un mantell de color roig. Subjecta un bordó creuat amb la mà dreta i del que penja una filactèria. Amb la mà esquerra subjecta un barret. El sant està nimbat. Baix apareix la llegenda: "S(A)N JUAN BAUTISTA". El paisatge està format en un primer plà una roca on està assegut el sant i unes herbes i matolls de color verd a l'esquerra i mentres a la dreta apareix una planta i muntanyes llunyanes. El cel està difuminat. Destaca la substitució d'un taulell perdut del plafó per un d'altre de color blanc i la recolocació errònia del taulell central girat.

L'últim plafó és d'una Assumpció de Maria o Assumpció de la Mare de Déu que també es troba al carrer Banyeres però al principi. Situada al lateral d'una casa.Apareix la verge dempeus amb lels braços estesos al damunt d'un nuvol. Porta un vestit de color taronja i un mantell de color blau. La verge està nimbada i rep un feix de llum, la gràcia divina. Als peus de la verge, a dreta i esquerra, apareixen dos angelets. En la llegenda es pot llegir: "GRVPO DE 80 VIVIENDAS/ LA ASVNCION /AÑO 1955". La fornícula està feta amb rajoles.