Font dels 25 Dolls

La font dels 25 Dolls és una de les més emblemàtiques de la ciutat de Xàtiva, capital de la comarca de la Costera. Cronològicament de finals del segle XVIII i principis del segle XIX i d'estil neoclàssic, rep l'aigua des del brollador de Bellús. Lloc obligat d'atur per a les persones i bestià que eixia de Xàtiva o entrava a la ciutat. La pica té una forma rectangular de grans dimensions, al centre té una cara barbada amb una boca enorme d'abeurador i vint-cinc dolls de bronze amb forma de serp. En la seua inscripció es pot llegir en castellà: "La sed que apagó al labrador sediente, con mis cristales Setabis florece. Crece el comercio, la labranza crece. Población y cosechas acreciento".

3 comentaris:

banyerí ha dit...

L'empresari banyerut Gori Molina, afincat a Xàtiva, va fer una rèplica a Banyeres de Mariola l'any 53, quan va ser capità dels cristians. Com a curiositat dir que la font era de beguda (anís, etc.). Hi ha gent que ho recorda i queden fotos que en donen testimoni gràfic.
enhorabona pel bloq!!!

Negre ha dit...

Molt curiós això, i gràcies pel comentari.La font era d'obra?

banyerí ha dit...

La font no és conserva. Imagine que seria d'obra (o com a molt catró-pedra, però no ho sé) però la llevarien amb el temps. Ara ja no està.
salut i a seguir ensenyant-nos paratges meravellosos!