La fàbrica de Rodes

La fàbrica o foneria Rodes, coneguda oficialment com Fundición Rodes Hermanos-El Vulcano Alcoyano, va ser una de les indústries més importants del segle XX per a la ciutat d'Alcoi. Va ser una indústria clau ja que va introduir la nau industrial i la va expandir per la ciutat i la comarca. La seua feina fou fonamental per a la construcció de les noves técniques i materiasl per a l'edificació de fàbriques. Aquest nou model varen ser les fàbriques de naus, on van començar a tindre un gran protagonisme l'aparició de columnes, bigues i armadures fetes en ferro i acer. Uns materials nous que deixaven a banda els pilars de morter o de carreus i la fusta com elements constructius. Amb aquest nou model els incendis eren atenuats. A més d'incorporar una major grandària a l'estructura, una millor il·luminació i higiene,etc. A dia de hui, la foneria Rodes es troba en un procés de ruïna alarmant. Un immoble que és de titularitat pública des de fa més de 20 anys i és una desgràcia que una part de la història de la ciutat estiga dins d'aquest conjunt fàbril tant imporant al mig de nucli urbà, oblidat per thotom: des dels ciutadans i des de les autoritats municipals. Ací deixe una mostra de l'estat actual (any 2012):

4 comentaris:

Peter Parker ha dit...

Estas cosas me producen dos sensaciones distintas: lástima... y mala leche.
Tenemos un cierto tipo de edificios que creo condenados a desaparecer; antes por la desidia de las autoridades, ahora porque no hay dinero para restaurarlos.

Negre ha dit...

¡José toda la razón! Lo más indignante es que dicen las autoridades locales sobre su esplendoroso pasado industrial, y luego fábricas que se compraron con dinero público como esta, estén así después de más de 20 años, cayéndose a trozos en medio de la ciudad. Y todavía peor es ver como hacen otro tipo de proyectos horribles abandonando esto.

AMICDELSLLIBRES ha dit...

Allà on hi havia vida, ara tan sols hi ha silenci i solitud. Si este tema que has fotografiat t'apassiona fes-li una ullada a este relat curt al meu blog: http://amicdelsllibres.blogspot.com/2010/02/silenci-i-solitud.html
Enhorabona per l'entrada i les fotos.

rutas y vericuetos ha dit...

lamentable el deterioro de esta importantísima fábrica en su época, con otra sucursal en Alicante, y que sufrió como ninguna otra, los ataques de la aviación en la guerra civil porque en esos años fabricaba armamento.
un saludo.