L'art rupestre del Pla de Petracos

El Pla de Petracos, situat al terme municipal de Castell de Castell (la Marina Alta) és un santuari d'art repestre molt important. Són pintures rupestres del neolític i dels primers agricultors i ramaders que van aplegar al nord d'Alacant ara fa 7.000 anys per via marítima. Aquestes gents es van instal·lar a les Valls d'Alcoi i limitant el seu territori es troben els dos santuaris d'art rupestre neolític vinculats a ells: la Sarga i el Pla de Petracos. L'art representat al Pla de Petracos s'ha anomenat Art Macroesquemàtic, i és una manifestació exclusiva de les terres al nord de la província. Fa una utilització de pintura de color roig fosc i els motius són de gran dimensió i d'un traçat gruixut. L'existència de motius similars en les decoracions cardials de les ceràmiques de diverses coves del nord d'Alacant, com la Cova de l'Or de Beniarrés, permet datar-lo. Les imatges d'aquest art el poden relacionar amb rituals entorn de la fertilitat de les terres entre els primers agricultors i ramaders d'aquestes comarques.
En aquesta escena apareixen unes figures humanes, les quals s'interpreten com una representació de la família i destaca la figura central per disposar damunt el cap un traingle elaborat amb grans punts. A cadascun dels costats es disposen altres dues figures humanes, la de l'esquerra molt desdibuixada per un problema de conservació.
Ací apareixen unes figures humanes amb els braços extesos cap a dalt i és la escena més representativa d'aquest art. L'escena ocupa el centre del conjunt del Pla de Petracos. La figura principal, anomenada orant, està formada per una ampla barra vertical, d'on arranquen els braços i les cames i els peus. El seu cap està dotat de rajos i sugereix la seua relació amb un culte celeste. A més dels traços corbs a un costat i a l'altre de la figura gran indiquen que pot tindre relació amb la sacralització de la vegetació. Damunt d'aquesta figura hi ha una més xicoteta i també és un orant, del qual penja un objecte en el braç dret i que està en clara actitud de moviment.
En aquesta escena es representen motis vegetals i on es representa el cicle agrícola sacralitzat. Hi ha dos pseudocercles inferiors que s'interpreten com la llavor o el germen creador. D'ells sorgeix amb força el vegetal que acaba de la mateixa manera que els braços i els peus de l'orant de l'abric central, el qual suggereix la relació de l'home amb el cicle agrícola.
Finalment en aquesta escena es mostra part de la nova religió que porten aquests primers agricultors i ramaders. El bou és ací una imatge vinculada a la fecunditat i es representa a la dreta de manera molt esquemàtica el cap d'un bou vist de front on es destaquen els ulls i les banyes. Al costat del bou s'observa una dona, de la qual no es conserva el cap, i està vestida amb una falda llarga.

2 comentaris:

jordi ha dit...

Aquest raconet el tinc enacara pendent... saps si es pot fer alguna ruteta pel barranc??

Negre ha dit...

Hola Jordi, per desgràcia no conec molt eixe barranc, solament he estat per les pintures però ha de haver-hi una bona ruta per ell.