L'ermita del Molinar

Localització:
L'ermita del Molinar està advocada a la Nostra Senyora del Pilar i a l'actualitat està en un estat ruïnós per desgràcia. Localitzada al mig de les antigues fàbriques del Molinar, lloc importantíssim per a la història alcoiana i valenciana com a primer nucli de l'industrialització primerenca del segle XVIII. El primer temple construït per a la devoció espiritual vinculat amb als molins i batans de paper l'hem de situar a l'any 1769. L'antiga es trobava en altre lloc distint a l'actual.
L'actual temple data de l'any 1840 i a dia de hui està ruïnós. L'antiga teulada a doble vessant ha caigut, deixant únicament la fàfrica. A l'interior es pot vore la fornícula pintada en blau on es trobaria la imatge de la Verge del Pilar , aquesta a més es trobaria a totes les fàbriques del Molinar en les seus façanes en plafons devocionals ceràmics, i també es veu l'espadanya. Tot l'interior ha sigut ocupat per la vegetació una volta que s'ha afonat el sostre i la teulada. A l'exterior preseta una façana d'estil neoclàssic, el va de la porta té forma de llinda i emmarcat per dos pilastres que sostenen un fris llis entre dues moltures. Finalment a la part superior hi ha una fornícula amb dues pilastres que sostenen un frontó triangular, segurament on estaria una figura de la verge. Hem de tindre esperances en que amb els anys veniders siga restaurada i rehabilitada amb tot el conjunt del Molinar després de l'intervenció a la fàbrica Els Solers.
Les condicions que mostren encara la majoria de fàbriques del Molinar:

4 comentaris:

Lluís ha dit...

Cada vegada que passe per allí m'encabrone més encara... una llàstima.

Per cert, tot un misteri d'on ve eixa advocació a la Pilarica.

Negre ha dit...

Ja veus tota una llàstima com està tot allò. Encara que les fotos li donen una visió romàntica pareguda a les ciutats maies, però espere que en un futur proper estiga tot restaurat i rehabilitat. Allò de la verge si que és un misterí.

Peter Parker ha dit...

Si que es una lástima, pero tiene ese encanto que poseen las ruinas, y que es tan atractivo para fotografiar.

Negre ha dit...

Es cierto José tiene su encanto, por una parte prefiero que haya salido toda esa maleza dentro, porque pienso de que otra manero le incitaría a pasar a los niños y cahvales que pasan por alli y todavía quedaría más dañada en el interior, sobretodo en la zona del "ábside".