Monòlit als deportats alcoians i placa a Francisco Aura Boronat

A l'any 2014 la ciutat d'Alcoi va fer un homenatge a les víctimes alcoianes del nazisme i la denominació al nou pont entre el barri del Viaducte i la Zona Nord com Francisco Aura Boronat. A la borera vianant, l'altra és carril bici, es va instal·lar un monòlit als deportats alcoians víctimes del nazisme. Es pot llegir el següent: 

"EL POBLE D'ALCOI EN MEMÒRIA I HOMENATGE ALS ALCOIANS / REPUBLICANS DEPORTATS ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS / FRANCISCO AURA BORONAT / JOSÉ BONET DOMÍNGUEZ / EMILIO CATALÁ LÓPEZ / ENRIQUE CORTÉS CANTÓ / JORGE CORTÉS FAUS / VÍCTOR ESCRIVÁ CHORRO / FRANCISCO GARCÍA ESQUITINO /  JOSÉ GARRIDO MONLLOR / FRANCISCO GRAU IBÁNEZ / JOSÉ JORDÁ SANTAMARÍA / JOAQUÍN LINARES GISBERT / EMILIO MARQUÉS ARACIL / RAFAEL MONLLOR BERENGUER / VICENTE MONTAUD FERRER / JOAQUÍN NAVARRO FERRI / EMERITO PAYÁ ROMBEU / ERNESTO PÉREZ ALEMANY / ANTONIO REIG LLOPIS / MANUEL ROSAS RODRÍGUEZ / PEDRO RUIZ SÁNCHEZ / ANTONIO SIRERA DOMÉNECH / JUAN TUR COLOMA / ALCOI, 23 DE FEBRER DE 2014 / S." 

Al final apareix un triangle invertit amb la S al seu interior que feia referència als espanyols apàtrides dels camps de concentració nazis.


Al costat hi ha una placa dedicada a Francisco Aura Boronat amb el següent text:

"Va vindre cap a mi i va començar a donar-me puntellades i punyades, doncs la presència d'un SS va servir per a realitzar-ho amb més acarnissament.  Em va prendre el número i a l'entrada del camp vaig ser cridat per a posar-me a la banqueta en presència del SS. Va començar a colpejar-me, però un dels colps em va pegar en els baixos de la columna vertebral i el reflex del dolor em va der moure els braços; aleshores, em van lligar els punys sobre el travesser de la banqueta."
Francisco Aura Boronat
Francisco Aura Boronat (Alcoi, 1918) és fill de la classe obrera alcoiana. Va començar a traballar als vuit anys de dependent per a passar després al sector tèxtil. És un dels 22 deportats alcoians que van ser internats en els camps d¡extermini nazis.

L'anys 1936, amb 17 anys, es va allistar com a voluntari en el 5é Regiment de els Milícies Populars i va combatre en la Guerra Civil en el bàndol republicà com a fuseller d'infanteria. Va participar en la defensa de Madrid i va combatre en les batalles de Brunete i de l'Ebre, resultant ferit tres vegades.

Al febrer de 1939 es va exiliar a França i va estar en els camps de refugiats d'Argelès-sur-Mer. Saint Cyprien i Barcarès, i va treballar després per al govern francés en el Cos de Treballadors Estrangers per a reforçar línies de defensa.

El 21 de juny de 1940 va ser capturat pels nazis, deportat i empresonat en diversos camps de l'exèrcit alemany, com ara el de Belfort ( França) i el Stalag XI-A (Alemany), fins que el 26 d'abril de 1941 va ingressar al camp d'extermini de Mauthausen (Àustria). Els primers tres mesos els va passar en quarantena en el barracó número 17. Després va conéixer la tortura, la mort, la fam, la presecució, la violència, la indiferència, la por i les humiliacions dins del camp. Allí estava identificat amb la matrícula 4.208. A Mauthausen va sobreviure quatre anys sota el control dels SS fins a l'alliberament del camp el 5 de maig de 1945 per part de l'XI Divisió Blindada de l'exèrcit nord-americà.

Una vegada acabada la guerra i alliberat del camp , es va instal·lar a Camplong (França), prop de Bèsiers, on va viure durant vuit anys i va treballar com a miner. Finalment, el 21 de juliol de 1953 tornà a  Alcoi quan  tenia 35 anys. Al seu poble es va incorporar a la vida ciutadana, es va casar i ha tingut tres fills.

Supervivient alcoià dels camps deportats i d'extermini nazis, ha mantingut sempre una gtan dignitat, sense odis, i ha treballat per mantenir viva la memòria històrica del "mai més" aportant els seu testimoni en nombrosos actes, conferències, artícles i documentals, amb l'objectiu de promoure la cultura de pau i no violència. Ha estat homenatjat per les universitats de Barcelona, Castella-La Manxa i València i pel Congrés dels Diputats. Va rebre la Medalla d'Honor de l'Ajuntament d'Alcoi el 6 de maig de 2005.